Private House Portstewart

It was decided to demolish the original bungalow on this elevated but restrictive site in Portstewart to create a new detached private house which would capture the magnificent views of the golf course and over Portstewart strand towards Castlerock.  In order to provide the required accommodation, the house needed to be on three floor levels whilst complying with planning height requirements.   This was achieved by excavating into the site to create a large garage, utility space and bedroom study at a basement level, with the main living areas above roofed in a low pitched standing seam aluminium roof.  An open plan living/dining area opens up onto a spacious balcony at first floor, and a snug room and master bedroom suite open up to a smaller under cover balcony at second floor level.  This ensured great views and connection to external space from all the principle rooms.  The kitchen and other bedrooms look out onto a spacious and secluded rear garden area.

 

Care was taken in detailing and construction to ensure low running costs by achieving high levels of insulation and good air-tightness, and low maintenance by the choice of external materials.  The sharpness of the Sto self-coloured and self-cleaning render along with natural cut stone as the basement walling and the marine quality grey aluminium window frames help create a contemporary appearance to the building.

 

Team

Partner: John McCarter RIBA
Architectural Technologist: Brendan Somerville MCIAT BSc (Hons)

Category

Residential